Home office és a térszervezés

Értékelés:
(6 értékelés)

dolgozoszoba kis_alapteruletenA home office lakberendezési vonatkozásaival kapcsolatos korábbi írásom visszhangja arra ösztönöz, hogy - visszautalva a már felvetettekre - bizonyos részleteket kibontva  ismét írjak a témáról. Köszönöm a megosztott gondolatokat, az érdeklődő kérdéseket és a tájékozódó megkereséseket. Amikor egy céges irodában új vagy megváltozott területen kell kialakítani a munkaállomások, vezetői irodák, tárgyalók helyét, akkor az adott cég működésének megfelelő térszervezésről beszélünk. A karantén utánra várt irodai átalakítások helyett nagyobb aktivitás érzékelhető az otthonokban eddig nem feltétlenül létező irodai munkahely kialakítása iránt. A home office rendszere  - hasonlóan az irodai gyakorlathoz -  igazi szervezési feladatot,  az otthoni tér funkcionális (át-)szervezését veti fel!

 

A lakások, házak helyiségei között nem megszokott, általánosan elterjedt a dolgozószoba.dolgoz szoba_a_tolajt_mgtt Egy   ilyen - a képen látható - tolóajtóval leválasztható, stílusos dolgozószoba főként nem tekinthető mindennapinak, de egy pillanatra elképzelhetjük, hogy...  Az újépítésű vagy felújítandó lakások, házak belső tereinek  kialakítása során azonban adódhat még kihasználható lehetőség egy külön helyiségben berendezhető irodai munkahely létrehozására. Az otthoni irodai munkavégzés optimális körülményeinek megteremtéséhez ennél a megoldásnál ugyanis nincs célravezetőbb. Az adottság minden alaprajzban benne rejlik, akár még a tervező asztalon, akár egy meglévő, de még kivitelezés előtt állóban, csak időnként elő kell varázsolni. Ez a térszervezés. Egy dolgozószoba esetében kicsiben, egy irodaház esetében persze nagyobb léptékben. A fontossága azonban nem a nagyságától függ.

Mekkora területen és hogyan lehet elhelyezni jó méretű asztalt, ergonómikus széket, elegendő tároló bútort? Akár külön helyiség, akár egy leválasztott szobasarok lesz végül az otthoni munkahely, a kialakítási igényhez célszerű hozzá rendelni a terek áttekintése után több megoldási lehetőséget, hogy közülük az elvárásoknak legmegfelelőbb kerülhessen kiválasztásra, majd kialakításra. A blog korábbi cikkei és referenciáim is tanúskodnak róla, hogy e téren elég széleskörű tapasztalatokkal rendelkezem és hasznosítom őket kicsiben és nagyban egyaránt.

Abban az esetben is lehet megoldást keresni, ha a lakás vagy ház nem most épül és teljes felúdolgozo a_dobogon2mjítása sem esedékes, de nincs külön helyiség otthoni munkahely kialakítására. Ahogy arról már írtam, ilyenkor lakberendezési-térszervezési szempontból legfontosabb teendő a "munkahely kijelölése", megkülönböztetve ezzel az otthonunk egyéb tereitől. Ezt indokolja:

 • az "elmegyek dolgozni" és a "hazamegyek" érzés kialakítása és fenntartása, ami lélektani szempontból is lényeges,
 • a "munkahelyemen vagyok" szituációban a munkához rendelkezésre kell állnia  minden tárgyi feltételnek,
 • video értekezletek, tárgyalások, megbeszélesek környezetének nyugalma, háttere befolyásoló tényező lehet a munka       eredményességének megítélésénél.

A munkahely terének kijelölése, a térelválasztás, elhatárolás  módjának meghatározása egy berendezett lakásban, házban igazi kreatív térszervezési feladat. A meglévő bútorokkal készített alaprajzi felülnézet ebben az esetben  - a szó átvitt értelmében is - segít felülemelkedni, kívülről láttatni a teret és több lehetőség kidolgozását támogatni. Két úton indulhatunk:

 • átalakítás nélkül: bútorokkal (pl. polc, kanapé), paravánokkal (áttört, esetleg kárpitozott hanggátló), növényekkel, térelválasztó függönyökkel... A cél nem a munkahely elrejtése, eltakarása, hanem esztétikus, praktikus megoldással megkülönböztetve beleilleszteni az otthon harmóniájába.
 • kisebb átalakítás során: parapet vagy pengefalak felhúzásával is eredményesek lehetünk. Ez utóbbira mutattam  szép példát egy multifunkcionális nappali bemutatásával a Lakberendező és a home office című cikkben.  Vagy ahogy a képen láthatjuk dobogóra helyezve. Ezek a megoldások már a különálló iroda "szolgáltatási" komfortját közelíthetik, annak szeparáltságát kivéve.
doldozosarok lepcso_alatt

Milyen helyiségben érdemes helyet keresni?

 • Nappali? - nagy előnye a természetes fény, tágas térérzet (családok esetében nyilván ezek a pozitívumok kevésbé aknázhatók ki )
 • Hálószoba? - előnye szintén a természetes fény, továbbá a szeparálhatóság az otthon tartózkodó családtagoktól, számolva azzal a lélektani hátránnyal, hogy a lakás pihenő zónájáról van szó
 • Az emeleti előtér, előszobai beugró, lépcső alatti kuckó? -  Mind természetes fény, mind szeparálhatóság tekintetében kihívásokkal küzd(-het)ünk, de a lehetőségeket mérlegelve kompromisszumos megoldásként lehet velük számolni.

Ide kapcsolódik kijelölt munkahely, munkaterület tiszteletének kivívása:

 • a családtagok is érezzék annak fontosságát, hogy az ott töltött idő munkaidő
 • erre tekintettel a "munkahelyen" ne zavarjanak feleslegesen
 • ugyanakkor ha ez nem szeparált hely, akkor a munkaidő végén visszaállítandó az otthoni rend, használati mód. Ebben az esetben célszerű valamilyen mobilizálható térkijelölést, térelválasztást alkalmazni.

Az otthoni munkavégzés helye után az otthoni iroda berendezési tárgyairól is szót kell ejteni:

 •    megfelelő méretű, magasságú munkaasztal 

Méretét tekintve 120-140 cm széles asztallal célszerű kalkulálni ahhoz, hogy a laptop vagy monitor és klaviatúra, egy jegyzettömb, irattartó és asztali lámpa is helyet kaphasson. A laptop-asztalként vásárolható 60 cm mély asztalok helytakarékosság tekintetében  jó választásnak tűnnek, de ergonómiai szempontból nem optimális munkaasztalok. Szakmai vélemények leginkább a 80 cm-es asztalmélységet preferálják, annak érdekében hogy a monitor kb. kartávolságra lehessen a  fejtől. Sok pozitívuma van egészségmegőrzési szempontból  az opcionálisan állítható magasságú asztalnak, amelyről a korábbi cikkben szintén szó esett már. Hátrányaként meg kell említeni, hogy beszerzési költsége jelenleg még meghaladja egy átlagos íróasztal költségét. Ezért az előnyök és hátrányok összevetése során befektetésként kellene rá tekinteni és javasolt, hogy a mérlegelésnél a home office-ban töltött munkaidő aránya, valamint az  egészségi állapot legyen meghatározó.

 •     ergonómiailag megfelelő szék - több ponton állítható szerkezettel
Az ülőmunka otthon is épp olyan megterhelő a szervezetnek, mint a munkahelyen.  Az otthoni irodában használt széknek tehát ugyanazokat az ergonómiai követelményeket célszerű teljesítenie, mint - jó esetben - a munkahelyen használtnak. Biztosítania kell, hogy egészséges, a gerincet legkevésbé terhelő pozícióban  lehessen rajta ülni. Ehhez az egyéni igények szerint,  minél több ponton állítható szerkezet járul hozzá leginkább. A háttámla magassága, dőlésszöge, az ülés magassága és mélysége, az állítható deréktámasz, karfa és fejtámla mind előnyös lehet. A szék ugyanakkor legyen teherbíró, kényelmes ülőfelületű, jól szellőző kárpitozású és mindehhez ár-érték arányban reális árú. Utóbbi szempontot javítják a forgalmazók a 3, nem ritkán 5 éves garanciális idővel. Egy jó irodai szék szintén - vagy még inkább - befektetés, annak érdekében hogy egészségi problémákat megelőzzön, meglévőket csökkentsen rövid és főként hosszabb távon.
 •     opcionális ülőalkalmatosság  - térdeplőszék, ülőlabda

Ideális megoldásnak tűnhetnek terdeploszek feheraz elvben csak helyes testtartásban használható opcionális ülőalkalmatosságok. A térdeplő széken és az ulolabdaülőlabdán ülve az embernek állandóan figyelnie kell a teste egyensúlyára, illetve különféle izmokat meg kell feszítenie, ezáltal dolgoztatnia, ami természetesen több szempontból is hasznos. De éppen a tartóizmok folyamatos munkája miatt hosszú időn keresztül nem ajánlott a használatuk. A térdeplő széken ülés terheli a térd ízületet, a labdán ülés pedig  rendkívül fárasztó. Ezért az egyoldalú terhelések elkerülése érdekében tanácsos váltogatni ezeket az ülőalkalmatosságokat hagyományos, igények szerint beállított görgősszékkel. Az ülőlabda tárolásának nincs helytakarékos módja, de a térdeplőszéknek van összecsukható változata is, ami tárolási szempontból preferáltabbá teheti a használatát.

 •     elektromos csatlakozások tekintetében rendezett viszonyok (vezeték-rengeteg, konnektor dzsungel kerülendők)

A munkahelyen csak kivételes esetben kell azzal foglalkoznia egy munkatársnak, hogy hova és milyen vezetéket kell csatlakoztatni, milyen erős az internet.... Legfejlebb az informatikus kolléga telefonszámát kell tudni. Otthon ebben is mindenki a maga ura és tanácsos is uralni a vezetékeket, csatlakozókat mind esztétikai, mind üzemeltetési (főként takarítási) szempontból. Nagyon sok praktikus eszköz áll rendelkezésre ennek a törekvésnek a támogatására, hogy csak néhányat mutassak példaként:   

kbelrendez   kbelrendez2kbelvezet2kbelvezet

 

 

 

 

 

Motiváló otthoni munkahely létrehozása - mint ahogy más lakberendezési-térszervezési feladat  - előre átgondolt, összetett tevékenységet igényel, aminek a  kezdete annak a bizonyos helyiségnek, helyiségrésznek a megtalálása, kijelölése a lakás vagy ház alaprajzán. Kialakításának mikéntje, a lakás, ház elrendezéséhez,  berendezéséhez, megjelenéséhez illesztése nem elhanyagolható feladat.  A home office rendszere a jelenlegi trendek szerint valamilyen formában  része marad a mindennapoknak, ami új nézőpontba helyezheti ezt a  feladatot,  az otthoni iroda, a dolgozószoba pedig mint kiemelendő pozitívum szerepelhet a jövőbeli eladandó, bérbeadandó lakás, ház paraméterei között.

(A cikkben szereplő képek illusztrációk)

Kapcsolódó korábbi írásaim:

A lakberendező és az irodai kapunyitás

Lakberendező és az irodai térszervezés


További információk

A kategória további elemei: « Lakásfelújítás lakberendezővel
Go to top