Lakberendező és az irodai térszervezés

Értékelés:
(2 értékelés)

üvegfallal leválasztott irodákA lakberendező munkája megelőzi és kiegészíti az irodabútor forgalmazóét, ha nemcsak arról van szó, hogy adott egy helyiség és ki kell alakítani benne meghatározott számú munkahelyet. Ez a bizonyos helyiség nem mindig adott. Építtetés, felújítás, bérlés esetén is térszervezési feladatot jelent, ha egy osztatlan vagy felújítandó területet egy szervezet, cég valamilyen feladatköri megosztásban végzett munkájához kell igazítani.

 

Bizonyos munkahelyi feladatok összefüggnek, bizonyos munkák nagy asztalfelületet, sok tároló helyet igényelnek, mások csoportokban dolgoznak, folyamatosan kommunikálniuk kell egymással, van aki bizalmas munkát végez és szeparált munkahelyre van szüksége…. stb.  Az iroda olyan helyiség amellyel szemben főként funkcionális, célszerűségi elvárásaink vannak. Ugyanakkor sok időt töltünk  ott, ezért fontos, hogy emellett eredményes munkára inspiráló, kellemes környezetet biztosítson. Az irodai berendezés nem utolsó sorban  a változtathatóság, átalakíthatóság követelményének is meg kell hogy feleljen. A funkcionális feltételek létrejötte után pedig következhet az esztétikai felöltöztetés. Szakértő figyelem a lakásokon kívül az irodai légkör összhangjának kialakításában is fontos, amire egyre több munkahelyen hangsúlyt fektetnek

Együttműködésem az irodabútorok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó West Quality Kft. munkatársaival is ennek jegyében bontakozott ki és már sok közös munka fémjelzi eredményességét.

A legutóbbi közös munkánknál a West Quality Kft munkatársai  egy régi partnerükhöz ajánlottak be, akik egy korábban nem irodai célokat szolgáló,   teljesen felújítandó épületrészben terjeszkedtek tovább. A berendezés kialakítása során az alábbbi megbízói elvárásoknak kellett megfelelni :  eredeti alaprajz

 • felsővezetői iroda min. 4 fős tárgyaló asztallal
 • 3 fő részére középvezetői iroda tárgyalásra is alkalmas asztalmegoldással
 • ideiglenesen használandó vezetői szoba 
 • 4-5 fő részére open-office rendszerű elrendezés
 • tárgyaló 6-8 fő részére
 • teakonyha
 • recepció, fogadótér

Adottságok:

 • teljes felújítást, falbontást igénylő bérelt irodai terület
 • a falbontás után is megmaradó - az épület tartószerkezetének részét képező - falrészek
 • az ablakok az épület két oldalán folytatólagosan helyezkednek el
 • a két ablakos fal közötti távolság cc. 14 m

 

  berendezési terv irodakialakításhoz

A helyiség kialakításokra és berendezésre hat változat készült.

Az első változat elkészítése után még azt gondoltam, hogy valamilyen funkcióról biztosan le kell majd mondania  megbízóimnak, mert lehetetlen, hogy mindent el tudjak helyezni ebbe a térbe. De nem adtam fel!

A második már jobb volt és a harmadik már minden funkciót biztosított, de éreztem, hogy szakmailag szebb megoldás is lehetséges. A hatodik változat viszont a rendelkezésre álló információk szerint  minden szempontból ideális megoldást jelentett.

Nagy volt a kísértés, hogy a vázlattervek prezentációján csak mosolyogva letegyem az asztalra. De akkor honnan fogják tudni, hogy biztos ez a legjobb? Úgy döntöttem, hogy  végigvezetem megbízóimat is az általam bejárt úton. A harmadik változatnál az ő szemük is felcsillant, de folytattuk a prezentációt....  Azóta elkezdődött és be is fejeződött a teljes felújítás a hatodik változat tervei alapján. 

Az irodák közötti válaszfalak gipszkartonból készültek, viszont a folyosó oldali falaknak üveg válaszfalakat javasoltam, annak érdekében, hogy a természetes fény az ablak nélküli belső részeket is elérje.  A szeparálhatóságot az üvegfalakon reluxa biztosítja. 

A padlóburkolat anyaga és színe, a bútor, a kárpitok és a falak  színe szintén egy prezentáción dőlt el. Előkészületként open air iroda üvegfalak közöttanyagmintákat szereztem be különböző forgalmazóktól és az West Quality  Kft munkatársával - mint az irodabútor szállítójával - bemutatót tartottunk a lehetséges megoldásokról.recepció-fogadótér Megbízóink dicséretes határozottággal tudtak választani és dönteni.  A választás eredménye zöld modul szőnyeg lett az irodákba, szürkés linóleum a recepció és a teakonyha padlójára, amit javaslatomra zöld betétek szakítanak meg. Többek között a recepciós térben a cég logo-jának mintájával. A zöld szín visszaköszön még  egyes falakon illetve az irodai szalagfüggönyökön is. A szürkés ezüst szín pedig az üvegfalak keretén és a reluxa lamelláin jelenik meg ismételten. Fiatalos, elegáns, de nem hivalkodó berendezés volt a megbízói igény. Ezért nem hagyományos bútorszíneket választottunk, hanem az asztallapok és a szekrények tetőlapja illetve frontja szilva színű, míg a korpuszok és asztallábak világos körte színű bútorlapból készültek.  A kárpitok kiegészítő színként narancsos-bordós árnyalattal egészítik ki a látványt

                      .cod1                  cod3                 cod2


További információk

Go to top