A lakberendező és az irodai kapunyitás

Értékelés:
(4 értékelés)

iroda design2

Eddig befejezett munkáim eredményéről írtam ezeken az oldalakon, most elébe mennék a feladatoknak és arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy lakberendezőként miben tudok szerepet vállalni az irodai munkahelyek járvány utáni megnyitásakor. Sokat olvashatunk mostanában a home office előnyeiről, de ennek ellenére még a karantén alatt sem volt és nem is lesz teljeskörű munkavégzési forma, egyre több cég nyitja meg, vagy készíti elő kapuinak megnyitását.  A cégvezetőknek  gondoskodniuk kell a biztonságos visszatérés körülményeinek biztosításáról és ezzel párhuzamosan új működési módok kialakítására is ésszerű gondolni.

 „Az, ahogy most cselekednek a cégek, mennyire tartják kézben a helyzetet, hogyan kommunikálnak, évekre fogja meghatározni a munkáltatói márkájukat. Aki most agilisan, gyorsan reagál a körülményekre, nemcsak hatékonyan kötelezheti el munkavállalóit, de a külső image építéséhez is olyan muníciót szerez, amivel könnyen magához csábíthatja a piac legjobbjait. Az pedig csak hab a tortán, hogy megfelelő stratégiával mindez még a fogyasztókban is pozitív érzéseket generál, azaz hosszú távon a cég értékesítési és/vagy szolgáltatási tevékenységéhez is jótékonyan járulnak hozzá a most meghozott helyes intézkedések.” - írta Beck Márton kommunikációs stratéga és változásmenedzsment-szakértő.

A jövő várhatóan valamilyen hibrid munkavégzési rend kialakulását hozhatja az irodákban. Azaz egyszerre lehetnek otthonról és az irodában dolgozó kollégák is. Utóbbiak létszámát befolyásolja, hogy biztonságosan hányan tartózkodhatnak az irodai térben. A biztonsági követelmények - most csak  iroda berendezési szempontokat tekintve -  előírják:

    • a védőtávolság megtartását mind a munkaasztalok között, mind a munkaasztalok megközelítése során, illetve az irodai tér egyéb közlekedő sávjai esetében
    • a szembefordított munkaasztalok elhelyezésének módosítását és/vagy elválasztásának biztosítását.

PT munkallomsok5Ez első hallásra egyszerű térszervési feladatnak is hangozhat, de ennél többről van szó és a szakértő véleményére hivatkozva a megfontoltság  nem nélkülözhető  ezekben a rövid távú döntésekben sem. A munkarend egyeztetésének kommunikációja cégen belül nyilván meghatározó a munkáltató és munkavállalói kapcsolatban. Ezzel összefüggésben felmerül az elhelyezés egyéni igényeinek, a home office-ban dolgozók személyes holmijának tárolásával kapcsolatos kérdések kezelése, hogy csak néhány dolgot említsek. A létszám és biztonság szempontjait tekintve érzékeny terület az irodai terület nagyságára, annak változtatására   vonatkozó döntés, amihez társul, hogy a cégvezetőket e téren az átrendeződés trendje mellett válság tünetek is befolyásolják.
Mindkét említett téma teret enged számomra, hogy eddigi  tapasztalataimat, tudásomat hasznosítva   lakberendezőként  mind szakmai (térszervezési, berendezési), mind pszichikai, empatikus alapon is támogatást nyújthassak. Utóbbi az odafigyelő,  törődő vezetői hozzáállást erősítheti az egyeztetések lehetővé tételével. 

A cégvezetés és a munkatársak között az elrendezésről, elhelyezkedésről folyó kommunikáció alapjául szolgálhatnak a több változatban készülő vázlattervek,  felmérve és figyelembevéve a szervezeti, együttműködési, vezetői igényeket, a rendelkezésre álló bútorokat, berendezést és irodai teret. Prezentálás és az érintettekkel történő egyeztetés, egyik vagy másik megoldás előnyének és hátrányának bemutatásával elérhető  a követelményeket kielégítő, de minél szélesebb körű igényeket is  figyelembe vevő konszenzusos megoldás kialakulása.

A berendezési vázlattervek szerepe fontos lehet a bevezetendő működési rendről,  (home office - irodai munkavégzés aránya, közösen, váltva használható munkaterek létrehozása), az irodai területtel kapcsolatos döntéselőkészítés során is:

    • a meglévő irodai területen, meglévő irodabútorok felhasználásával milyen elrendezés, hány munkaállomás kialakítását, hány tárgyaló, milyen méretű közösségi tér kialakítását teszi lehetővé?
    • meghatározott létszám elhelyezése a biztonsági követelmények figyelembevételével  jelent-e, és ha igen milyen mértékű további területigényt?
    • a home office-ban dolgozók adott aránya esetén csökkenthető-e az irodai terület a tárgyalók, szociális közösségi terek bővítését is szem előtt tartva?

Az átalakítások szükségszerűsége azonban nem jelentheti néhány sarokba félretolt asztal szomorú képét, az adott időben az irodában tartózkodók   biztonságos, ugyanakkor harmónikus környezetben, minden szükséges - akár személyes - eszköz, tárgy kényelmes elérésevel, a munkakapcsolatokhoz rendelkezésre álló térben tudnak hatékony munkát végezni.

BAH 1sz

Korábbi irodai megbízásaim során már gyakran éltem a meglévő bútorelemek, irodai eszközök megváltozott méretű vagy új irodai területen történő elhelyezésének, elrendezésének, funkciójuk módosításának költségkímélő módszerével. Ahogyan például a BAH Center irodaházban a Diaverum Hungary Kft esetében, ahol a  megállapodáshoz a bérlendő irodai terület pontos nagyságát is számtalan vázlatterv egyeztetése nyomán határozták meg. A 14 munkatárs,  két vezetői szoba és a tárgyaló elhelyezését a régi irodBAH 2szájuk berendezésének felhasználásával egy szerkezetkész épületrészben terveztem meg.  A  bemutatott változatok néhány fő lépést illusztrálnak az egyeztetési folyamatból. Mint például a pirossal ábrázolt válaszfalak, amelyek egy korábban megkezdett átalakításból már álltak és ezeket igyekeztünk felhasználni.  A változatok a terület optimalizásán túl a munkacsoportok ésszerű elhelyezésében, a tárgyaló használhatóságában és a vezetői szobák cég image-nek megfelelő megjelenésében is mindig előbbre vittek. Az ABC sok betűjét felhasználtuk ugyan a változatok jelölésére, de mindez "papíron" történt, a tényleges kivitelező munka pedig a minden szempontból megfelelőnek ítélt terv elfogadása után indult csak.  BAH 3sz 

Ahogy a bevezetőben írtam ez a bejegyzés elébe ment a feladatoknak, de remélem, hogy hamarosan  home office-ban és az irodai munkahelyen dolgozók számára egyaránt  biztonságos, ergonómikus és esztétikus irodákról, tárgyalókról és újszerű  közösségi helyiségekről  számolhatok be, amelyeknek kialakításában  szakmai nyitottságom és kreativitásom teret talál. 

(a bejegyzés fotói illusztrációk)


További információk

Go to top