Lakberendező és a home office

Értékelés:
(2 értékelés)

otthoni munkavégzés

Talán régebben nem így hívtuk, de sokan dolgoznak home office-ban munkájuk jellegéből,  vállalkozásunk adottságaiból következően.  Optimális helyzetben az otthon dolgozó vállalkozó kialakítja a munkavégzése helyét, az irodáját. Szerencsés esetben ez egy külön helyiség, megfelelő méretű munkaasztallal, célszerű, kényelmes munkaszékkel, tárolóbútorokkal, irodai kiegészítőkkel, mint nyomtató, szkenner, plusz monitor...stb. Amikor azonban valaki munkavállalóként helyezkedik el egy cégnél, ő az irodaházban, céges székházban, bérelt lakásirodában kapja meg az íróasztalát, görgős székét, gurulós konténerét az asztala alá és odamegy a professzionális nyomtatóhoz és kiveszi az elkészült dokumentumot. Ezen az alapvető felálláson változtatott a pandémia.

Egy - első megközelítésben átmeneti - időre az irodai munkát végzők döntő része otthoni munkavégzésre kényszerült. Valószínűleg szó szerint kényszerült, hiszen az emberek általában nem rendeznek be a lakásunkban irodai munkára alkalmas helyiséget vagy helyiségrészt. Így mindenki dolgozott, ahol tudott. Konyhapulton, konyhaszigetnél, étkezőasztalnál, kanapén, fotelban.... A home office rendszere azonban úgy tűnik korántsem átmeneti felállás. Részben bizonyos előnyei, részben a továbbra is szükséges óvintézkedések hosszabb távra is maradandó munkavégzési formává teszik a munkavállalók szélesebb körében is. Ez indokolhatja, hogy az otthoni körülmények között is törekvés legyen az ergonomikus, motiváló irodai munkafeltételek megteremtésére, amit a munkaadók egy része különféle módon támogat is.

Lakberendezési szempontból fontos a munkavégzés helyének  kijelölése, elkülönítése. Ennek más szempontból nézve lélektani jelentősége is van: az "elmegyek" dolgozni és az otthon vagyok érzés, élethelyzet megkülönböztetése. Arról nem beszélve, hogy a video-s egyeztetésen is előnyös a jó benyomás, a jó háttér mind magunk, mind a környezetünk szempontjából. 

Ennek jegyében örömmel nyújtottam tervezői segítséget - eddig átmeneti tárolóként is használt - dolgozószoba berendezéséhez könyvespolc rendszer, magasságban állítható asztal és egy llthat magassg_asztal2 egyéni igények szerint állítható forgószék beszerzéséhez. Korábbi munkáimnál néhány esetben már felmerült az igény álló munkavégzéshez is alkalmas asztal beszerzésére, de végül mindig lekerült a napirendről. Ezért különösen örültem a lehetőségnek, mert ahogy az alábbi kutatási eredmények is mutatják jó lenne ha a jövő az ilyen munkaasztaloké lenne. 

"MILYEN EREDMÉNYRE JUTOTTAK A KUTATÓK?
A hosszú időn át történő ülés növeli a megbetegedések kockázatát. A munkaidőn kívüli testmozgás nem csökkenti ezt a kockázatot – a dolgozók jó közérzete és hatékony munkája szempontjából sokkal fontosabb az, hogy hogyan töltik idejüket a munkahelyen. Átlagosan 350 kalóriát égetünk el egy nap azzal, hogy munkavégzés közben két és fél órát állva töltünk. Állva dolgozva 10 százalékkal hatékonyabbak vagyunk, mint ülve." (Kinnarps Tudástár)

home office4home office_a_nappaliban_2

Ahome office_a_nappaliban_1 külön helyiség nem minden esetben áll azonban rendelkezésre, ezért pl. a nappali átrendezéséhez kell folyamodni az otthoni munkahely kialakítása érdekében. Láthatunk erre jó példákat, szép megoldásokat.  A nappaliban a kanapéval határolt terület, vagy a helyiség erre a célra felhasznált beugró része harmónikusan illeszkedhet a berendezéshez.  

Az érdekesség kedvéért, vagy akár gondolatébresztőként be szeretnék mutatni egy olyan külföldi példát, ahol egy látványos megoldással teremtettek a "külön helyiségben vagy a MF nappali_fell_1nappaliban dolgozom" között  átjárhatóságot. Átvitt és a szóMF nappali_fell_2 legszorosabb értelmében. Ennek a multifunkcionális nappalinak a  megálmodója Marion Lanoe francia belsőépítész. A lyon-i lakás nappaliját egy többféleképpen áttört fallal választotta szét pihenés és irodai munka céljára használt térré. A fal innenső oldalán  a megszokott nappali  berendezést láthatjuk. A TV melletti  üvegbetétek a válaszfalon - a kanapén ülve is - teljes hosszában  engedik láttatni a természetes fény beáramlását a teraszajtókon keresztül. Nem szükítve ezáltal a térélményt.  A fal másik oldala pedig  az irodai munkavégzés minden feltételét biztosítja -  nagy térérzetet nyújtva - néhány lépésnyire "otthonról".

multifunkciós nappali dolgozó felőli oldala

multifunkciós nappali

 

 

 

                                                                                                              

Kreativitás, átgondoltság, igényesség jellemzi a bemutatott "iroda a nappaliban" megoldásokat. Azt gondolom, hogy a motiváló otthoni munkahely kialakítása  - függetlenül attól, hogy egy beugró vagy egy külön szoba - igényli és megérdemli a szakértő odafigyelést annak érdekében, hogy mind funkcionálisan, mind esztétikailag harmónikus része legyen annak az otthonnak

Otthoni körülmények között is ergonómikus, motiváló, rendezett irodai körülmények

elválasztható – elkülöníthető munkavégzési tér

lélektani szempontból: „elmegyek” dolgozni – otthon vagyok elkülönüljön

virtuális munkavégzés: ne menjen el mögötted pizsamában a párod….

íróasztal méret

irodai szék – 8 órai ülőmunkára alkalmas

világítás - fényviszonyok

tárolóhely (jegyzetpapír, tűzőgép, iratok….

kiegészítő irodai felszerelés – nyomtató, fülhallgató (pl. hova teszem amikor épp nem használom, de amikor kell kéznél legyen)


További információk

Go to top