A lakberendező és a lakás eladás, vásárlás

Értékelés:
(1 értékelés)

kulifai bevez

Adott volt egy egyedül élő, vezető állású lakástulajdonos és 80 m2-es ötödik emeleti panel lakása, aki ismert  engem, mint  lakberendezőt. Én pedig bemutattam neki egy ismerős  ingatlan tanácsadót. Együttműködésünk céljául a 80 m2-es lakás értékesítését és egy kisebb, igényesebb társasházi lakás vásárlásának előkészítését tűzte ki, úgy hogy az ő személyes részvételét minimalizáljuk mindkét folyamatban. Minden lakberendezői megbízás a személyes szimpátián, bizalmon alapszik, anélkül szinte lehetetlen a közös munka. Ilyen jellegű feladat esetén még fokozottabban igaz ez.

 

Az értékesítés előkészítése a megszokott keretek között elindult a feladatra felkért ingatlan tanácsadó közreműködésével. Néhány hónapnyi próbálkozás után érkezett el az annak az ideje, hogy az interneten olvastunk az Egyesült Államokban és Nyugat Európában sikerrel alkalmazott ingatlan értékesítést segítő módszerről a home staging-ről. Vagyis a lakás „színpadra állításáról”, a lakásba belépőt érő első benyomás fontosságáról és arról, hogy a felmérések szerint másodpercek alatt eldől a leendő vásárló lakáshoz való hozzáállása. Ha az első benyomásai pozitívak, akkor már könnyebb őt ugyanebbe az irányba továbbvinni és a lakás többi előnyös tulajdonságával „megfogni”. Ha ez a benyomás negatív, akkor már szinte bármit mutathatunk, a hozzáállásán nem fogunk tudni változtatni.

Az elvek magukkal ragadtak bennünket és megvalósítottuk az ingatlan tanácsadó és lakberendező együttműködésében a lakás felkészítését a következő bemutatásra.

A siker nem váratott magára, a lakás megtetszett az idősebb házaspárnak és az őket kísérő felnőtt gyerekeiknek. Az alku hamarosan megköttetett.

Ez az eset persze nem azt bizonyítja, hogy ez egy csalhatatlan módszer, de mi hiszünk benne, hogy hozzájárult ahhoz a szerencsés felálláshoz, hogy olyanok érkeztek megnézni a lakást, akik épp akkor, épp ott és épp ilyen lakást kerestek. Hiszen épp ilyet találtak!

A feladat második felének megoldása ezzel párhuzamosan zajlott. Első körben a körvonalazott elvárások alapján indult meg a keresés, a kínálat szűkítése. A válogatás első fordulóját az ingatlan tanácsadó bonyolította és ha valamilyen szempontból érdekesnek tűnt az ajánlat, akkor csatlakoztam hozzá és közösen néztük meg újra a lakást.

A lakberendezői közreműködés ebben a szakaszban azzal kezdődött, hogy felmértem a meglévő panel lakás bútorait, berendezési tárgyait.

Ha egy közösen megnézett lakást mindketten esélyesnek ítéltünk, akkor következett az én munkám. Berendezési terv változatokat készítettem a meglévő bútorok méreteinek és az ajánlott lakás alaprajzának felhasználásával. Ezzel illusztrálni tudtuk, hogy a megnézett lakás milyen szinten felel meg az elvárásoknak és mivel az ismert bútorokat helyeztem el az új térben, megbízónk számára is érzékelhető volt a megfelelés mértéke.

A keresés folyamán öt lakásba látogattuk el  mind hárman, előzetesen felvértezve  megbízónkat a lehető legtöbb információval. A berendezési tervek és a megnézett lakásokban szerzett benyomások alapján finomodtak az elvárások, tisztázódott  az egyes preferenciák valódi fontosságai.

A hatodik – és végül megvásárolt társasházi lakás – megnézése után olyan megnyugtató meggyőződéssel hozta meg a döntését, amely kizárt bármilyen további kétséget.

A lakás pontosan illik új tulajdonosához és ő is biztos benne hogy a legmegfelelőbbet választotta. Öröm volt neki ebben a segítségére lenni.

A lakberendezői feladatok innen már a hagyományos útra terelődtek. A régi lakásból végül csak a franciaágy, néhány komód, a nappali ülőbútora – új kárpitra várva - és a szőnyegek, festmények kerültek át.

A fürdőszoba a kád zuhanykabinra történő cseréje miatt teljesen átalakult: a kád helyére a tárolandó dolgok szempontjából célszerűen kialakított beépített szekrény került áttört betétes ajtófrontokkal.  Az üvegfalú zuhanykabin pedig a helyiség másik - elkeskenyedő végét  - foglalja el teljes szélességben, de az üveg miatt nem lezárva a teret.

A konyha – amely sem tároló hely, sem használhatóság szempontjából nem felelt meg – a keskeny helyiség korlátait figyelembevevő, új bútor tervezését és legyártatását igényelte.

konyha mosogató oldal

konyhai étkezőhely

 konyha főző oldal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bútor funkcionális lrendezésének megtervezése után az anyagok kiválasztásánál - nem mindennapi módon - a magasfényű padlizsán színű fóliás ajtófront volt a kiinduló pont. Kellemes környezetet biztosít hozzá a világos szilva színű front és szerencsés módon találtunk a padlizsánszínhez árnyalataiban igazodó üvegmozaik csempét a falburkolathoz.

A szobákban új és felújított gardróbszekrények biztosítják a szükséges tárolókapacitást. A nappali új berendezése még kicsit várat magára, de hamarosan oda is új könyves szekrények, étkező asztal, íróasztal és polcok kerülnek, teljessé téve a berendezést.


További információk

Köszönöm az együttműködést veletek, ami nagy segítséget jelentett számomra. A lakás keresésben először az jelentett sokat, hogy megszűrtétek a rengeteg internetes hirdetést nagy vonalakban felvázolt igényeim szerint. Utána az elsődleges megnézés is még általában nélkülem történt és én csak akkor kerültem sorra, ha érdemlegesnek ítéltétek a hirdetett lakást. Ez nagyon sok időt takarított meg nekem. Egy-egy lakás megnézése az általatok hozzáadott információk, rajzok kíséretében nagyban hozzájárult, hogy az elvárásaim, preferenciáim is alakuljanak, tisztuljanak. A berendezési rajzoknak köszönhetően azt is le lehetett szűrni, hogy kb. mekkora munkával lehet az igényeim szerint lakható lakást kialakítani egy-egy megnézett ingatlanból. A rajzok aztán később összehasonlításra is lehetőséget adtak.
Bárkinek ajánlom hasonló együttműködési lehetőség igénybevételét, aki megnyugtató módon és idejét kímélve szeretne ingatlant választani. (Kulifai Józsefné)

Ingatlan tanácsadó: Igaz Katalin

Asztalos munkák: Deák Zsolt

Go to top