A lakberendező és a játékos iroda

Értékelés:
(2 értékelés)

kollazs  playon

A körforgás szerencsére megállíthatatlan. Ismét egy régi megbízóm keresett meg új feladattal. A PlayON Magyarország Kft vezetője cc. 15 munkatársa számára fiatalos, színes, egyterű irodai munkára és lazításra is lehetőséget adó, valamint közösségi programok lebonyolítására is alkalmas terek és berendezés kialakításával bízott meg. A játékszoftverek forgalmazásával foglalkozó céggel 2008-ban még mint CD Projekt Magyarország Kft. találkoztam, amikor egy óbudai társasház földszinti helyiségeiben rendeztünk be irodákat. Szeretik a kihívásokat, mert akkor és most is, más célokra kialakított tereket újítottunk fel és alakítottunk át az elképzeléseiknek megfelelően.

 

A mostani megkeresés úgy hangzott, hogy lenne-e kedvem egy amolyan „google-s” hangulatú munkahely kialakításában részt venni? Örömmel mondtam igent.

playon vilag3

A keretet ehhez egy XIX. kerület Iparos utcai kétszintes épület adta, döntően raktári kapacitást biztosító földszinti és a további raktári terület mellett válaszfalakkal érdekesen tagolt emeleti helyiségekkel. Ahogy mindig, elsőként most is vázlattervek készültek az irodai funkciónak helyet adó emeleti rész átalakítására, amelyek több fordulós egyeztetése nyomán a következő berendezési tervet fogadták el:iparos emelet berend

egyteru iroda

A felújítást három ütemre bontottuk, amelynek első szakasza az egyterű iroda kialakítása és berendezése volt. Az elrendezésben munkaasztal csoportokat alakítottunk ki a munkakapcsolatoknak megfelelően, csak a vezetői asztalok különülnek el fizikai elválasztás nélkül.vezetoi asztal

Lendületes, fiatalos, játékos – lebegtek a szemem előtt a kulcsszavak! Az irodabútor funkcionális berendezés. Falak vagy a burkolat? A kissé keskeny, de hosszú helyiség falai nem adtak lehetőséget, így kizárásos alapon a burkolat maradt. A színes PVC íves mintája és a színek harmonikus váltakozása teremtette meg végül az elképzelésünknek megfelelő, kellemesen mozgalmas látványt. A hátsó fal – a vezetői asztalok háttereként – a burkolat zöldjéhez illeszkedő erősebb árnyalatot kapott, a többi fal leheletnyi zöld fehérsége mellett. A fények játékát és egyben az árnyékolás szabályozhatóságát pedig pasztel árnyalatú sávrolók biztosítják.

targyalo1Az irodai tér birtokba vétele után – az év végi ünnepek közötti időszakot kihasználva – kezdődhetett meg a felújítás legnehezebb és egyben leghosszabb szakasza. A kis és nagy tárgyaló, a teakonyha, mosdók, gardrób és a zsibongó kialakítása és berendezése. Aki átélt már lakva egy felújítást az tudja, hogy ez kemény próbája a türelemnek, toleranciának. targyalo4

Üvegbetétes fallal és üvegajtóval történt a zártkörű megbeszélések számára is alkalmas tárgyaló leválasztása, hogy ennek a funkciójának biztosítása mellett az átláthatósága és nem utolsó sorban világossága is megmaradjon. Nagysága és berendezése ugyanakkor lehetővé teszi, hogy teljes létszámú céges megbeszéléseknek is helyet tudjon adni. A négyszemközti egyeztetés vagy privát telefonok lebonyolítására pedig kialakítottunk egy ilyen célra szolgáló zárt helyiséget.

A lépcsőfeljárót és a munkaasztalokat összekötő területnek sok funkcióban kell helytállnia. Fogadótér, hiszen munkatárs és vendég egyaránt ide érkezik. Közlekedőtér, hiszen minden innen közelíthető meg. Végül, de nem utolsó sorban ez a zsibongó, a közösségi élet, kikapcsolódás helyszíne. Ez utóbbira helyeztük a hangsúlyt a piros oszlopot körülölelő magasított asztallal és a piros bárszékekkel, amelyeknek nem is lehetne megfelelőbb háttere, mint a falfestésben életre keltett játékfigura. Itt kapott helyet továbbá a csocsóasztal és a darts tábla is. A munkaasztaloktól és a zsibongótól is csak parapetfalak választják el a kis teakonyhát, amely utóbbi enteriőrjéhez piros Lacobel üveg falburkolatával is kapcsolódik.

                                  zsibongo3           zsibongo4           zsibongo5

Természetesen a mosdók kivételével a színes hullámok folytatódtak a burkolatban, bár a hulladék minimalizására törekvő burkolat kiosztási „szabásminta” nem volt egyszerű feladat a beszögelésekkel, falakkal tagolt térben. A színeket végigkíséri és egyben kiemeli a berendezésben a szürke egy-egy árnyalata.

                                  lepcsofeljaro           teakonyha2           mosdo

Az irodabútorok korpuszának és az asztallábaknak az antracitja, a konyha és a magasított asztal pultfelületének sötét betonhatása, a mosdók dekorcsempéjének fényes sötét szürke és végül a lépcső valamint a földszinti előtér és mosdó vinyl burkolatának ezüst palaszürke színe. A vinyl burkolat nagy érdeme még, hogy lehetővé tette a padló és a lépcső újjávarázsolását a meglévő, régi greslap burkolat felbontása nélkül.

A földszintet döntően a raktár uralja. Sok fejtörést okozott és több vázlattervet felemésztett a harmadik ütem előkészítése során, amíg a fennmaradó részben sikerült megtalálnunk a helyét egy nagyobb - étkezésre is lehetőséget adó – konyhának, öltözőnek, mosdónak és előtérnek úgy, hogy a raktári terület és az ott lévő két irodahelyiség területében és megközelíthetőségében is érintetlen maradjon. Az eredmény kiváló, hiszen minden funkciónak teret találtunk, sőt az étkező konyha kicsit tagolt ugyan, de világos és még közvetlen udvari kapcsolattal is rendelkezik. Remek csapatépítő projekt lehet majd raklapbútorokat készíteni és berendezni a szabadtéri kiülőt.

Ezúton is köszönöm az újabb lehetőséget, amelynek keretében a költségtakarékosságot sem szem elől tévesztve olyan légkörű munkahelyet hoztunk létre, ahová - remélem sok-sok éven át - örömmel jár dolgozni minden PlayON munkatárs.

 


További információk

Go to top