Lakásfelújítás lakberendezővel

Értékelés:
(4 értékelés)

étkezőasztal alatt

 

kétszintes lakás egy nyolcvanas években épült négylakásos társasház emeletén található. A felújítást azzal a céllal tűzték ki, hogy a lassan felnőtté váló testvérpár önálló életének kereteit biztosítsa. Az elképzelés szerint a tetőtéri szinten az egyetemista lány, a lakás alsó szintjén pedig a most érettségiző fiú lakrészének kellett helyet kapnia. Mindkét szinten külön fürdőszoba volt eredetileg is, így közös használatban csak a konyha maradt, mint a társas együttlét lehetséges színtere. 

A lakásban fűtéskorszerűsítéssel és beltéri ajtók cseréjével egybekötött teljes felújításra volt szükség. Az alaprajzi adottságoknak megfelelően mindkét szinten egy-egy nagy alapterületű szoba jöhetett létre. A tetőtérben egyszerűen két kisszoba közötti gipszkarton válaszfal elbontásával, az alsó szinten pedig a korábbi konyha áthelyezésével és területének a szobához csatolásával. Az új konyha helye is értelemszerűen adódott és egyetlen gipszkarton válaszfal megépítésével készen állt az új kiállások kialakításához.

A felújítást bonyolító kivitelező csapat munkájának előkészítéseként a szükséges anyagok beszerzésében kérték első lépésben a közreműködésemet. Beltéri ajtók, laminált parketta, fal- és padlóburkoló csempék, szaniterek valamint tapéták kiválasztása jelentette a közös munka kezdetét.  A felújítás anyagi terheit magára vállaló szülő és két huszonéves fiatal időnként határozott, máskor pedig tökéletesen bizonytalan elképzeléseit kellett egy irányba terelni, szakmai érveimmel meggyőzni, határozatlanságukat, képzelőerejük hiányát javaslataimmal, ötleteimmel megtámogatni. A fiatalok kezdeti - többek között generációs távolságból fakadó - bizalmatlansága és fenntartása is csak lépésről lépésre oszlott szét.

A berendezés tekintetében az jelentette a kihívást, hogy a nagy alapterületű szobák több funkciós használatot jelentenek, hiszen egy légtérbe került az ágy, az íróasztal, a kanapé és a TV. A fiúszobában emellett két nagy gardróbszekrény biztosítja a tárolás helyét. Az emeleti szinten egy megmaradó kisszoba kaphatta meg a gardróbszobai szerepkört. Egy lány számára igazán szerencsés megoldás!

Hangulatában mindkét szoba más-más világ értelemszerűen. A fiúszobában a fekete szín dominál, amelyet a tárolóbútorok vöröses barnája és a kiegészítők fémes csillogása törnek meg:

       ágyfejvég fekete bőrrel        gardrób fiúszobában        falióra        kanapé feketében

A lányszobában világos pasztelszínek uralkodnak mind a bútorok, mind a falszínek tekintetében. A látvány érdekességét az egyik falra választott mintás tapéta adja:

              kanapé lányszobában           tapéta szalagfüggönnyel          ágyfejvég beige színű börrel

A fürdőszobák ugyanezt a kettősséget mutatják. A lányszint fürdőszobája szintén a választott tapétájával hívja fel magára a figyelmet. Egy kiugró falszakasz végén függőlegesen  és a mosdónál a csempe fölött elhelyezett meleg barna alapszínű tapéta beige színű figuráival kellemes mozgalmasságot jelent. Az ajtó mögötti beépített tárolószekrény ajtókereteibe is jutott még belőle:

  fémbetét burkolatban      vízálló tapéta a fürdőszobában      csempe és tapéta a fürdőszobában     

wenge színű mozaik díszítés

Az alsó szinten a férfias egyszerűség uralkodik a fürdőszobában is. fehér és wenge színű mozaikTört fehér és wenge színű burkolólap valamint mozaik adják a kereteket a viszonylag kis alapterületen elhelyezett zuhanykabin, WC és mosdó számára. Az Ikeában vásárolt mosdószekrény nagyon célszerűnek bizonyul a helykihasználás tekintetében.

Az új konyha berendezésében közös álláspontot képviselt a két nem: fehér fekete alapszíneket képzeltek el. Ezért mind a padlón, mind a magasfényű bútorfrontokon, mind az étkező rész berendezésében a két szín váltakozására törekedtünk. Kiegészítésként a fém csillogó vagy matt felületei egészítik ki a látványt.

                              szálcsiszolt fémhatású munkalap           étkező fekete fehérben           szánkótalpas krómláb            

Sok-sok katalógusok forgatásával, színminták hasonlítgatásával, bútorboltokban való bolyongással, kiegészítők válogatásával együtt töltött óra meghozta eredményét: kellemes összhatású, jó kisugárzású lakásban elégedett, mosolygós arcok fogadtak a fotózáskor.


Go to top