A lakberendező és a rendelő kialakítás

Értékelés:
(1 értékelés)

 

BalanceMed3 fogászati központ

A többszintes épület eredetileg irodahelyiségeket biztosított kozmetikai termékek forgalmazásával, majd egyéb kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó cégeknek. Az irodabérbeadás felszámolását követően egy komplex egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó központ létrehozását tűzték ki célul a tulajdonosok. Ennek első lépéseként az épület földszinti részében - amelyet átmenetileg elfekvő bútorok raktáraként használtak -  fogászati-szájsebészeti rendelők kialakításával kívánták  indítani  a projektet.

 

A felújítás  mértéke, valamint a berendezendő rendelők száma kérdéses volt. Több vázlatterv készült, míg elfogadásra került a végleges terv, amely végül falbontással együtt járó, teljes felújítást tett szükségessé három rendelő és a recepciós váróhelyiség kialakításához.

rendelo atalakitas alaprajz

rendelo eredeti alaprajz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A recepciónak helyet adó területen komoly statikai tervvel támogatott áthidalót kellett beépítenie a kivitelezőnek. A véglegesített berendezési tervnélkülözhetetlen volt a vízgépészeti és egyéb szak gépészeti munkák kivitelezése szempontjából is, hiszen a padló alatt elhelyezett vezetékek árkai, csatlakozási pontjai és kiállásai mind pontos helymeghatározást igényeltek. A kivitelező szakemberek munkáját segítette, hogy a szakterületenként pontosított vezetékek helyét, csomópontokat a számítógépes rajzokon külön-külön és együtt is ábrázoltam. Elsőkörbencsak a sok kézzel firkált jegyzet pontosítása céljából, végül - némi szakmai iránymutatás igénybevételével - szakszerű jelölések felhasználásával jól áttekinthető terv kerekedett belőle.

falbontás felújításkor

rendelő és recepció helye

szakgépészeti vezetékek helyének kialakítása

 

 

 

 

 

 

 

Az építkezés hosszú hónapjai alatt részletes tervek készültek a berendezésminden eleméről. A beépített bútorok falnézeti rajzai szolgáltak az ajánlatkérések alapjául, hiszen a rendelők bútorai egyedi asztalos kivitelezést igényeltek. A látványtervek a színek váltakozása, a térhatások megítélésében voltak segítségünkre.

rendelő látványterverecepció látványterve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendelők bútoraterveinek elkészítése során speciális igényeket kellett figyelembe venni, mint például, a különböző magasságú, könnyen és halkan működő fiókok, szelektív hulladékgyűjtők, amelynek működtetésében kizárt a kéz igénybevétele, vízvételi lehetőség biztosítása az asszisztens és a fogorvos számára is. Ezeket a funkciókat megbízóim céljainak megfelelően környezetpszichológiai szempontok előtérbe helyezésével, higiéniát sugárzó, mégis barátságos, nyugodt, ellazult állapotot segítő enteriőr létrehozásával kellett biztosítani, mivel a megvalósítandó elveik szerint a rendelői környezet is fontos részét képezi a stresszmentes látogatásnak.

A rendelők színvilágának meghatározásában a  kiinduló pont a fogorvosi székek kárpitja volt. Ez volt a gomb, amihez választottuk a kabátot! Mivel két szín döntetlen eredménnyel zárta a kiválasztási versenyt, ez megnyitotta az utat két egyéni hangulatú helyiség kialakításához. Ugyanakkor a két szín váltakozása meghatározó elemévé vált az enteriőr egészének, hangulatával jól illeszkedve  a biológiai fogászat és az ökobarát működést célzó szemlélethez. Ez utóbbi elkötelezettség  nyomán kerültek többek között ökobarát  LED égők minden világítótestbe. A kiválasztott két alapszínhez világos pasztell színű környezetet és magas fényű felületeket párosítottunk.

fogorvosi rendelő zöldben

fogorvosi rendelő barack színben

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendelők padló burkolata linóleum, amely egyrészt halk járó-, másrészt higiénikusan és könnyen tisztántartható felületet jelent. A higiéniára vonatkozó fokozott figyelem ugyanis szintén fontos szempontja volt megbízóimnak, a páciensek és munkatársaik szűkebb és tágabb értelemben vett környezetének védelme érdekében. A recepció hidegburkolatában váltakozik a matt és a fényes felület. Ez utóbbi mintájával a közlekedési irányok jelölése mellett  - szándékaink szerint - optikai tértágító szerepet is betölt.

A recepció egyedileg tervezett bútorainak színét is annak jegyében határoztuk meg, hogy látványuk legkevésbé szűkítse a teret, az ülőbútorok pedig formájukkal alkalmazkodnak a viszonylag korlátozottan rendelkezésre álló hely adottságaihoz. Természetesen a színek váltakozásának elvéről itt sem feledkeztünk meg! Megfelelve a klinika  páciensközpontú elveinek, amelynek eredményeként félelemcsökkentést segítő környezettel és módszerekkel  támogatják  a stresszmentes kezeléseket.

rendelő bejárata a recepcióval

várakozó helyek

rendelői váró

rendelői váró burkolata

 

 

 

 

 

 A fejlődés azonban nem állt meg az épület földszintjén. Az elmúlt két évben nem egyszerűen fogorvosi rendelőként, hanem integrált bio-fogászati klinikaként működik a BALANCEMED3, amelynek tevékenységhez többek között pszichológiai, logopédiai és masszázs szolgáltatások kapcsolódnak, amelyek már a megcélzott komplex egészségügyi  központ megvalósulásának további lépéseit jelentik.

relax szoba

Speciális szolgáltatást jelent például, hogy a szorongóbb, vagy feszültebb páciensek igény esetén relaxációs szobában tölthetik a várakozás idejét, ami egyáltalán nem emlékeztet egy tömegváróra  és lehetőség van azt a rövid időt is egy relaxfotelben tölteni. A fogászati kezelést követően, szintén ebben a szobában van mód a páciens számára az áthangolódásra, így a kezelést követően  nem egyenesen a fogorvosi székből felállva, hanem testileg és lelkileg is kipihenten távozhatnak a páciensek.

 


További információk

Nagyon örülünk annak, hogy a BalanceMED3 Klinika kialakításakor Ildit bíztuk meg a belső terek kialakításával, és az enteriőr megtervezésével. Az eredménnyel nagyon elégedettek vagyunk és a közös munka is örömmel telt, mert Ildi érzelmi intelligenciájával és kellemes személyiségével rendkívül rugalmasan közelíti meg a megoldandó problémákat. Nemcsak meghallgatja az összes kívánságot, de figyelembe is veszi azokat a tervek kialakításakor, ugyanakkor, ha szükséges, akkor éppen határozott döntéseivel, újszerű meglátásaival segíti a helyes utak megválasztását, a sémákból való kiszakadást, vagy éppen a megrendelői bizonytalanság feloldását.
Mindezekért köszönjük a munkáját. Jó volt együtt dolgozni! Az eredményeket nemcsak mi, hanem a páciensek is élvezik, és gyakran meg is jegyzik, milyen jó hozzánk betérni, nemcsak az orvosok szakértelme és személye miatt, de a kellemes, hangulatos környezet miatt is! (Kozma Nikolett)

Asztalos munkák: Horváth Tibor és Ablonczy Gábor

Festés, burkolás: Kotora Attila

Linóleum: Timkett Kft

Hidegburkolat: PONTI csempe mozaik / Zalakerámia

Képek: Darvas poszter / IKEA képkeret

Go to top